Základy stolování: Pivo, mobil ani lokty na stůl nepatří

4. 4. 2018

Už jste si pořídili kuchyň, případně jídelnu, vašich snů a nezbývá, než zasednout ke slavnostní večeři? Výborně! V takovém případě se hodí znát zásady správného stolování. Naštěstí nemusíte vyhledat pana Špačka, aby vám poradil. Stačí, když se pohodlně usadíte a začtete se do našeho článku!

Základy stolování

Pravidel stolování je opravdu nepřeberné množství a dokonce se liší událost od události. Přijde na to, s jakou společností se setkáváte, v jakém prostoru atp. Jinak se samozřejmě budete chovat doma než ve špičkové restauraci za přítomnosti ministerského předsedy. Ničeho se ale nelekejte, ukážeme si naprosté minimum etikety stolování, které zvládne opravdu každý.

Základy stolování

1.) Před jídlem

  • Ke stolu chodíme vždy čistí a upravení. Dámy s dlouhými vlasy by si je měly upravit tak, aby zbytek osazenstva nemusel pozorovat, jak si jejich dlouhé kadeře užívají lázeň v polévce.
  • Hostitel by si měl pro každý chod vyčlenit samostatnou sadu talířů.
  • Muži nikdy nesmí sedět, jestliže alespoň jedna z dam stojí. V ideálním případě pomohou dámu usadit - nabídnou židli.

Prostřený stůl na večeři

2.) Při jídle

  • Bude vám chutnat dozajista lépe, jestliže si před jídlem popřejete dobrou chuť. • K jídlu by se neměl podávat tvrdý alkohol a pivo.
  • Jestliže si chceme přiťuknout, učiníme tak pouze vínem nebo sektem, přičemž se díváme ostatním do očí a sklenici držíme za stopku.
  • Není slušné během jídla od stolu odcházet.
  • Začínáme jíst teprve tehdy, když dostane svou porci každý.
  • Pokud máme k dispozici ubrousek, což bychom měli mít, rozložíme si ho do klína, aby zachytil případné odpadnuté zbytky. Jestliže nám něco upadne na zem, NIKDY se pro to neohýbáme a už vůbec nelezeme po kolenou pod stolem a nelovíme to jako kočka myš.
  • Máme-li k dispozici víc sad příborů, odebíráme je vždy zvenčí. Musíme se tedy spolehnout na to, že je hostitel správně seřadil a jídlo bude servírovat v odpovídajícím pořadí.
  • Správné držení příboru - lžíci nebo lžičku odkládáme vždy na podšálek. Vidličku i nůž držíme tak, aby vykukovala asi třetina příboru. Vidličku zapichujeme hroty dolů a vypouklou stranou nahoru.

Správné držení příboru

  • Lokty nemají na stole co dělat.
  • Narovnejte záda, záda budou ráda. A bude na vás mnohem krásnější pohled.
  • Jíme v klidu, nehltáme a vždy se vyvarujeme všem zvukům, jako je např. mlaskání.
  • Mírná a nenásilná konverzace je u stolu ovšem nezbytná. NIKDY ale nehovoříme s plnými ústy.
  • Mobilní telefon je sice mobilní, ale to všichni vědí, proto je na to nemusíte upozorňovat jeho přítomností na stole.
  • Použití párátka samo o sobě nestačí k dodržení etikety. Je vhodné odejít si jídlo vyšťourat na toaletu.
  • Jíme-li polévku, nenakláníme talíř, lžíci vkládám do úst špičkou napřed a hlavně ji nefoukáme. Nechceme přeci poprskat celé osazenstvo.
  • Je-li jedním z chodů ryba, patrně se nevyhnete kostem. Ty odkládáme na okraj talíře.
  • Pečivo neukusujeme, nýbrž lámeme na malé kousky a pozvolna vkládáme do úst.
  • Jestliže chceme přerušit jídlo, ale neskončit definitivně, opřeme rozevřený příbor špičkami o okraje talíře naproti sobě. Chceme-li neverbálně požádat o nášup, příbor překřížíme. Pokud jsme již dojedli, srovnáme příbor vedle sebe tak, aby vyčníval na pravou stranu.
  • Hostitel se stará, aby každá prázdná nádoba na stole (např. prázdná mísa) byla v nejkratším možném čase ze stolu odstraněna.

3.) Po jídle

  • První vstává hlavní osoba, která je i jako první obsloužena. Teprve poté se zvedají i ostatní, přičemž pánové pomohou dámám.
  • Není od věci kuchaři jeho dílo pochválit.

Tak zlomte vaz a dobrou chuť!


Diskuze


Novinka ještě nebyla komentována, buďte první.


Přidat reakci

Vaše jméno*
 
Váš e-mail*
   
Zasílat příspěvky na tento e-mail
Text komentáře*
 
Ochrana proti spamu vložte 3 znaky z obrázku*:
image  
* povinné položky

*  




presmerovat_automaticky